Wat betekent de wet DBA voor opdrachtgevers?
26 mei 2016 -
De Wet DBA is per 1 mei 2016 in werking getreden, hiermee is de VAR komen te vervallen. Het doel van de Wet DBA is het verbeteren van de mogelijkheden om schijnzelfstandigheid tegen te gaan door een eerlijkere verdeling te creëren in de verantwoordelijkheid voor de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De invoering van de nieuwe wet DBA heeft geleid tot veel onduidelijkheid bij opdrachtgevers.
Wat is er veranderd?
In plaats van de VAR verklaringen gaan opdrachtnemer (de zzp’er) en opdrachtgever nu voor elke opdracht een aparte overeenkomst aan. Bij controle wordt deze overeenkomst en de feitelijke situatie beoordeeld. Mocht daaruit worden geconcludeerd dat er toch spraken is van een werknemers-werkgevers situatie dan volgt er een naheffing bij de opdrachtgever.
Om de overgang te faciliteren heeft de belastingdienst aangegeven dat er tot 1 mei 2017 een implementatieperiode geldt, waarbij de nadruk ligt op het informeren van de markt. Daarnaast heeft de belastingdienst op de eigen website zogenaamde modelovereenkomsten gezet. Partijen kunnen tevens hun overeenkomsten ter beoordeling neerleggen bij de belastingdienst, deze worden na goedkeuring gepubliceerd.
Onduidelijkheid en risco bij opdrachtgevers
Over de precieze gevolgen van de nieuwe wet DBA is nog veel onduidelijkheid. Veel zal afhangen van de inspecteurs van de belastingdienst en hoe zij feitelijke situaties beoordelen en of het onderlinge contract goed is opgesteld.
Veel opdrachtgevers die met zzp’ers werken weten niet goed of ze onder de nieuwe wet DBA nog steeds deze zzp’ers kunnen inhuren zonder het risico te lopen op een naheffing. Zij wringen zich in allerlei bochten om toch nog hun werk gedaan te krijgen, of zien af van de inhuur. Gevolg is dat omzet blijft liggen of de kosten onnodig hoog worden.
Om deze nadelen te voorkomen is het verstandig om samen met een jurist gespecialiseerd in arbeidsrecht de specifieke situatie te bekijken. Om zo te bepalen wat de beste manier is om in uw behoefte aan flexibele arbeid te voorzien. Vaak is het mogelijk om toch nog met zzp’ers te werken zonder een groot risico dankzij overeenkomsten die rechtsgeldig zijn.